Zámek Třebešice | Zapečená kapusta
24547
post-template-default,single,single-post,postid-24547,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Zapečená kapusta

Zapečená kapusta

Podle tohoto receptu vařím již řadu let. Kdysi jsem ho objevila, myslím, v časopisu Burda. Na tento modní časopis se střihy jsem stávala frontu v Jungmannce, kde byla prodejna zahraničních časopisů. Jediná v Praze. Střihy perfektně seděly a já neúnavně obšívala celou naší rodinu úžasnými modely. Šití můj muž toleroval na rozdíl od pletení, které nesnášel.

Nu a odtud mám tento báječný recept, který si zamilují i ti, kteří kapustu zrovna nemusí. A k začátku podzimu je toto jídlo jako stvořené.

 

 

Jelikož je příprava tohoto pokrmu poměrně časově náročná, navrhuji jej prohlásit za takové slavnostní jídlo a jako takové jej prezentovat. Je to jídlo na nedělní, nebo sváteční stůl. Příprava zabere totiž jistě hodinu a samotná kapusta se zapéká určitě další dvě hodiny. Ale nenechte se odradit! Uvidíte, jaký úspěch sklidíte. 🙂

Budete potřebovat pochopitelně kapustu. Může být menší a mladší. Taková, aby listy nebyly úplně uzavřené a pevné. Dále asi 80 dkg mletého masa, míchané vepřové a hovězí, 1/4 másla, 3 rohlíky, hrneček smetany na vaření, čerstvou papriku žlutou, červenou a zelenou, 20 dkg eidamu, bujón (zkuste najít nějaký bez palmového oleje, já vím, složení je úmyslně napsané bleším písmem), sůl, pepř a hlavně kávovou lžičku květu muškátu, anebo 1 strouhaný muškátový oříšek. Bez toho by to nebylo vůbec ono.

 

 

Najdeme doma hrnec odpovídající velikosti kapustě a dáme vařit asi 10 – 15 minut podle velikosti. Kapustu nesmíme rozvařit, listy musí zůstat pevné.

 

 

Zatímco se nám kapusta vaří, připravíme si náplň. Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na 1/2 másla dozlatova. Papriky a sýr taky pokrájíme.

 

 

Maso vložíme do mísy a přidáme papriku a sýr. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým květem.

 

 

Osmaženou housku zalijeme smetanou a necháme vsáknout. Přidáme do mísy k masu. Ovařenou kapustu necháme důkladně okapat a seřízneme jako na fotce. Z oříznuté menší části kapusty vyřízneme tvrdé části a košťál a zbytek listů pokrájíme nadrobno. Přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.

 

 

Z kapusty vyřízneme zbytek košťálu a vložíme ji do pekáče ve kterém jsme rozpustili zbytek másla.

 

 

 

 

Vše dobře promícháme v míse. Listy kapusty rozevřeme od středu tak, aby se nám kapusta nerozpadla. Do mezer mezi listy natlačíme náplň. Pokud nám nějaká zbude, dáme ji nahoru na střed hlávky. Pečlivě umyté brambory nakrájíme i se slupkou na měsíčky a urovnáme okolo kapusty. Ve vodě, ve které jsme vařili kapustu rozpustíme kostku vývaru a vlijeme ke kapustě. Kapustu pozvolna pečeme asi 2 hodiny na tak 140 – 160 stupňů. Během pečení poléváme vývarem. První hodinu pečeme kapustu přiklopenou, nebo ji chráníme alobalem, aby se nepřipekla.

 

 

To je Stojí s Pěstí. Nikola ji dostala od Véry Šiklové jako malá k narozkám. Pojmenovala ji podle bělošky kterou vychovávají Indiáni v úžasném filmu Tanec s vlky. Stojí s Pěstí se zamiluje do Toho co Tančí s Vlky. Hrál ho Kevin Kostner. Film jsem viděla nesčíslněkrát a to nejen kvůli tomu Kostnerovi. Vůbec se mi nechce věřit, že je to už 26 let co byl natočen. V oskarovém klání tehdy zvítězil na celé čáře, získal 7 Oskarů.

 

 

A máme hotovo! Jídlo nejen krásně vypadá a voní, ale hlavně fakt báječně chutná. Nezapomeňte posypat čerstvou petrželkou.

 

 

Podáváme s brambory, které jsme pekly spolu s nadívanou kapustou.

Pokud by se náhodou stalo, že by kapusta zbyla, dejte si ji druhý den studenou. Když vychladne a ztuhne, dá se krájet na plátky jako sekaná. Je ale krásně barevná. Kapusta je vůbec báječná věc. Igor z ní včera dělal karbanátky. Jen se po nich zaprášilo…

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář