Zámek Třebešice | Velká mexická hostina
25031
post-template-default,single,single-post,postid-25031,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Velká mexická hostina

Velká mexická hostina

Rádi chodíme do mexické restaurace Cantina v Praze Na Újezdě. Mají tam nejen výborné jídlo, ale i koktejly, Mojito nebo Piňa Coladu. Častěji si ale děláme mexickou hostinu doma. Přeci jen to vyjde levněji a troufám si tvrdit, že kvalita skoro srovnatelná. Atmosféra příjemně stísněné restaurace Cantina se doma ale navozuje těžko.

 

 

Základem mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice, pálivé papričky jalapeňo, pšeničné nebo kukuřičné placky tortilly, hovězí a kuřecí maso, chilli koření, pepř, paprika. Také avokádová nebo čočková omáčka a zakysaná smetana. Čím více je na stole různých přísad a omáček, tím lépe.

 

 

Cibuli, kterou rozhodně nešetříme, osmažíme dozlatova a použijeme jako základ pro osmaženou papriku a rajčata. Fazole (používám konzervované) také prohříváme na osmažené cibulce, můžeme přidat rajčatový protlak. Obě směsi osolíme, přidáme chilly, oregano, papriku a pepř. Kuřecí i hovězí maso (roštěnec) nakrájíme na proužky a opečeme. Nakonec okořeníme  jako papriky a fazole.

 

 

Avokádová pasta

Měkké avokádo rozřízneme a vyškrabeme do misky. Přidáme 3 stroužky česneku, trochu limetkové šťávy a osolíme. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Pro zjemnění přidáme polévkovou lžíci zakysané smetany.

Malé pálivé papričky naložíme do směsi octa a olivového oleje v poměru 2:1 a osolíme. Bez nich se mexická kuchyně neobejde.

 

 

Pasta z červené čočky

Červenou čočku propláchneme a necháme přes noc namočenou. Uvaříme doměkka, rozmixujeme a ochutíme solí, česnekem, oreganem a chilly.

 

 

Mojito

To by na stole rozhodně chybět nemělo! Mátu nasekáme a roztlučeme paličkou. Dáme do sklenice a přidáme led, sodovku, třtinový cukr a šťávu z limetky. Důkladně promícháme. Může zůstat takto nealko, nebo přidáme třtinový rum.

 

 

Tortilly ohřejeme v troubě nebo mikrovlnce a dáme na stůl do utěrky, aby nevychladly. Servírujeme i zakysanou smetanu, naložené papričky a zelený salát.

 

 

A máme připravenou tabuli pro mexickou hostinu. Naplánujte její přípravu na nějaké víkendové odpoledne a pozvěte děti, kamarády nebo přátele, na které nemáte během pracovního týdne čas.

🙂

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář