![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3425.jpg)
Velká mexická hostina
Rádi chodíme do mexické restaurace Cantina v Praze Na Újezdě. Mají tam nejen výborné jídlo, ale i koktejly, Mojito nebo Piňa Coladu. Častěji si ale děláme mexickou hostinu doma. Přeci jen to vyjde levněji a troufám si tvrdit, že kvalita skoro srovnatelná. Atmosféra příjemně stísněné restaurace Cantina se doma ale navozuje těžko.
![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3391.jpg)
Základem mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice, pálivé papričky jalapeňo, pšeničné nebo kukuřičné placky tortilly, hovězí a kuřecí maso, chilli koření, pepř, paprika. Také avokádová nebo čočková omáčka a zakysaná smetana. Čím více je na stole různých přísad a omáček, tím lépe.
![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3418.jpg)
Cibuli, kterou rozhodně nešetříme, osmažíme dozlatova a použijeme jako základ pro osmaženou papriku a rajčata. Fazole (používám konzervované) také prohříváme na osmažené cibulce, můžeme přidat rajčatový protlak. Obě směsi osolíme, přidáme chilly, oregano, papriku a pepř. Kuřecí i hovězí maso (roštěnec) nakrájíme na proužky a opečeme. Nakonec okořeníme jako papriky a fazole.
Avokádová pasta
Měkké avokádo rozřízneme a vyškrabeme do misky. Přidáme 3 stroužky česneku, trochu limetkové šťávy a osolíme. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Pro zjemnění přidáme polévkovou lžíci zakysané smetany.
Malé pálivé papričky naložíme do směsi octa a olivového oleje v poměru 2:1 a osolíme. Bez nich se mexická kuchyně neobejde.
![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3414.jpg)
Pasta z červené čočky
Červenou čočku propláchneme a necháme přes noc namočenou. Uvaříme doměkka, rozmixujeme a ochutíme solí, česnekem, oreganem a chilly.
![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3408.jpg)
Mojito
To by na stole rozhodně chybět nemělo! Mátu nasekáme a roztlučeme paličkou. Dáme do sklenice a přidáme led, sodovku, třtinový cukr a šťávu z limetky. Důkladně promícháme. Může zůstat takto nealko, nebo přidáme třtinový rum.
Tortilly ohřejeme v troubě nebo mikrovlnce a dáme na stůl do utěrky, aby nevychladly. Servírujeme i zakysanou smetanu, naložené papričky a zelený salát.
![](https://www.zamektrebesice.cz/wp-content/uploads/IMG_3424.jpg)
A máme připravenou tabuli pro mexickou hostinu. Naplánujte její přípravu na nějaké víkendové odpoledne a pozvěte děti, kamarády nebo přátele, na které nemáte během pracovního týdne čas.
🙂
No Comments