Zámek Třebešice | Vánoční cukroví 1. část
24878
post-template-default,single,single-post,postid-24878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Vánoční cukroví 1. část

Vánoční cukroví 1. část

Před Vánoci se ve většině českých rodin peče vánoční cukroví. Je s podivem, že ačkoliv jsou předpisy na klasické druhy téměř totožné, výsledek českých hospodyněk je velmi rozdílný. A to jak vizuálně, tak chuťově. Je to záhada, která vytváří prostor k soutěžení a porovnávání sladkého výsledku.

 

 

Jestli ještě nemáte napečeno, to platí asi spíše pro začínající, mladé hospodyňky, zkuste alespoň pár klasických osvědčených druhů. Do Vánoc zbývá ještě 10 dnů a to se dá zvládnout. Já se držím zásadně lety ověřené klasiky. Mezi tu naší patří vanilkové rohlíčky, linecké, ischilské dortíčky, pracny, kokosky, oříškové pusinky, perníky, nepečené kakaové kuličky obalené v kokosu, mušličky a včelí úly.

Základ těsta pro linecké pečivo, vanilkové rohlíčky a ischilské dortíčky je šifra 7-14-21. Je to násobek šťastného čísla 7. Podle toho si to pamatuji celý život. 7 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla a 21 dkg hladké mouky, to je linecké. Do těsta na vanilkové rohlíčky přidáme ještě 10 dkg mletých vlašských ořechů. Do těsta na ischilské dortíčky  přidáme místo ořechů 2 dkg kakaa. Tento osvědčený poměr surovin zaručí, že se cukroví při pečení neroztéká, neláme se a s těstem se dobře pracuje. Takže v rychlosti…

 

 

Linecké pečivo

7 dkg moučkového cukru, 14 dkg másla, 21 dkg hladké mouky, marmeláda, nejlépe domácí rybízová

Těsto odvážíme a zpracujeme. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice na den odpočinout. Na pomoučněné podložce vyválíme asi 2 mm silnou placku a vykrajujeme formičkou různé tvary. Pěkně vypadá, když např. v srdíčku vykrojím menší srdíčko. Po slepení s celým srdíčkem je vidět marmeláda, jako na fotce. Pečeme v troubě asi 10 minut na 170 stupňů C. Ale pozor, všechny trouby pečou jinak, takže pečení průběžně sledujeme.

 

 

Vanilkové rohlíčky

7-14-21 + 10 dkg mletých ořechů

Těsto zpracujeme a necháme odpočinout v lednici. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 2 – 3 cm a nařežeme z něj malé proužky. Ty potom vyválíme a vytvoříme z nich rohlíčky. Mám ráda, když jsou rohlíčky opravdu malé. Opět pečeme cca 10 minut na 170 stupňů C.  Upečené rohlíčky necháme trochu vychladnout a pak opatrně přendáme do mísy s moučkovým cukrem, který jsme rozmíchali s vanilkovým cukrem, anebo, ještě lépe, promíchali s tlučeným vanilkovým luskem.

 

 

.

Pracny

35 dkg hladké mouky, 26 dkg másla, 23 dkg moučkového cukru, 12 dkg mletých ořechů, 5 dkg kakaa, na špičku kulatého nože mleté skořice a stejně tak tlučeného hřebíčku.

Pracny peču moc ráda. Jde to rychle a navíc neznám nikoho, komu by nechutnaly.

 

 

Peču je ve starých formičkách. Mám je po manželově mamince a taky jsem nějaké nakoupila v bazaru.

 

 

Odpočaté těsto plníme do formiček vymazaných máslem. Formičky neplníme zcela. Pečeme opět cca 10 min na 170 stupňů C. Že je těsto upečené poznáme, že lehce zešediví. Formičky necháme trochu vychladnout a pak pracnu vyklepneme. Obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

Je 14.prosince a já mám jen 3 druhy! To musím ještě něco do pátku zvládnout, protože o víkendu jsem v Třebešicích na výstavě betlémů a to toho moc neudělám. Ale ta výstava betlémů jsou teď taky moje Vánoce. Už se tam těším. I na Vás, tak přijďte! 🙂

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář