Zámek Třebešice | Sváteční ořechová bábovka
23765
post-template-default,single,single-post,postid-23765,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Sváteční ořechová bábovka

Sváteční ořechová bábovka

Tato ořechová bábovka je můj vlastní recept, na který jsem přišla vlastně náhodou. Jednou večer jsem zjistila, že nemáme co k snídani a už se mi nechtělo nakoupit. Rozhodla jsem se tedy, že upeču narychlo hrníčkovou buchtu. Ale ouha, neměla jsem dostatek mouky. Zato ale spousty vlašských oříšků z loňské bohaté úrody. Nahradila jsem tedy více než polovinu mouky mletými ořechy a výsledek byl vynikající. Moje rodina dokonce pasovala můj experiment na “Sváteční ořechovou bábovku”. Pravda, že jsem tam ještě nastrouhala zbytek hořké čokolády a dala nasekané sultánky.

 

Na jednu bábovku budete potřebovat větší hrnek polohrubé mouky, stejný hrnek a půl mletých ořechů, 3 vejce, asi půl hrnku mléka, půl hrnku rozpuštěného másla, menší polovinu hrnku cukru (termín “menší polovina” smějí ženy užívat, protože vědí, na rozdíl od mužů, co znamená), kypřící prášek, rozinky a nastrouhanou hořkou čokoládu – cca 3 dkg.

 

V míse smícháme mouku, ořechy a prášek do pečiva. V druhé nádobě šleháme vejce s cukrem a rozpuštěným vychladlým máslem do pěny. Připravíme si bábovku. Pečlivě ji vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Toto je velmi důležitý moment. Na důkladnosti provedení závisí to, zda bábovku hladce vyklopíme, anebo budeme muset vydlabat lžící. Pokud používáte teflonovou nebo silikonovou formu máte práci usnadněnu. Já používám starou kameninovou, ve které dělaly bábovku již mnohé hospodyně. Koupila jsem ji v bazaru, tedy s historií všech bábovek, které se v ní kdy upekly. Nechci se připravit o napětí, vyklopí-li se lehce, či s ní budu zápasit. Do mísy s moukou a ořechy přidáme našlehaná vejce s cukrem a máslem.

 

Do mísy přidáme mléko, strouhanou čokoládu a rozinky. Vše zamícháme a pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Hmota by měla být hustší, těsto neteče, ale dáváme ho do bábovky lžicí. Když jsem fotila tyto obrázky, zjistila jsem, že mi někdo snědl rozinky. Inu, nahradila jsem je sušenou kustovnicí čínskou. To jsou ty červené malé brusinky. Můj syn Vojta mi ji přivezl, když byl na jaře na výletě v Íránu. Zde se dává do rýže nebo se sype do jídla na ozdobu. Chutná ostře, jemně nakysle, podobně jako sušené brusinky. Na internetu jsem zjistila, že vlastně tento keř dobře znám. Můj dědeček a babička jím krmili králíky, které chovali na Vyšehradě, v domě přímo u skály. Zde jsem jako malá holka vyrůstala. Králíci se po ní mohli utlouci, protože určitě věděli, že Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B (zejména vitamín B1 – thiamin, vitamín B2 – riboflavin, vitamín B3 – niacin a vitamín B5), které přispívají k dobré funkci imunitního systému, k normální tvorbě červených krvinek, ke snížení míry únavy, k podpoře energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Přispívají k dobré činnosti srdce, zraku a k normálnímu stavu sliznic a pokožky. Ale zpět k naší bábovce. Tu pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů Celsia asi 45 minut. Jestli je těsto propečené zjistíme známou metodou pomocí špejle. Zapíchneme špejli do bábovky. Pokud je po vytažení špejle suchá, je hotovo. Pokud na ní těsto ještě ulpívá, dáme dopéci.

 

No a teď již pouze zbývá ušlehat domácí šlehačku, uvařit kávu nebo čaj a hlavně pozvat přátele, sousedy, rodiče nebo děti.

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář