Zámek Třebešice | Podzimní nápady 2.část
24701
post-template-default,single,single-post,postid-24701,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Podzimní nápady 2.část

Podzimní nápady 2.část

V tomto příspěvku bych ráda zmínila co všechno a proč sušit, co Vám krásně provoní prádelník a proč pít čaj z šalvěje.

Podzim je čas sušení. Sušení je jeden z nejstarších a zároveň nejjednodušších způsobů konzervace. Sušit se dá ledacos od ovoce, hub, bylinek až po květiny. Křížaly z jablek jsem zmínila již v předminulém příspěvku. Letos jsem sušila i plody aronie. Ty se dají použít místo rozinek do buchty nebo koláče, ale klidně se mohou jíst jen tak. Aróniový sirup, o kterém píšeme v předchozím článku, už nemáme žádný a poslední marmeládu jsem si schovala na Vánoce.

 

 

Sušení takovýchto plodů raději neuspěchejme. Aronii jsem sušila přes noc v sušičce a jistě týden na platíčku ze sušičky v blízkosti radiátoru. Než ji uzavřeme do skleničky, musíme si být jisti, že je natolik suchá, že nezplesniví.

 

 

 

 

Květiny sušíme do suché vazby. Často si dlouho udrží svoji barvu a jsou mnohem krásnější než květiny umělé. Já osobně to mám tak, že než umělou květinu, tak raději žádnou. Kromě klasických slaměnek nebo statice usušte růže, hortenzie nebo šuškardu. Velmi vhodná je i levandule, mochyně a různé trávy.

Pochopitelně sušíme houby. Pokud se nám podaří usušit zvlášť bílé a tmavé bude to jen dobře. Tmavé houby (kozák, křemenáč) do kuby, bílé do omáček. Mám nějaké osvědčené recepty o které se s vámi ráda někdy příště podělím 🙂

 

 

Víte, že kdouli můžete použít jako přírodní osvěžovač vzduchu? Rozmístěte po bytě několik kdoulí a uvidíte, jak se v teple krásně rozvoní. Jablíčka kdouloně začnou pomalu sesychat a voní stále intenzivněji.  Pokud nemáte kdouli na zahrádce, určitě ji naleznete v nějakém parku. Kdoule se dávají i do skříně či šuplete s prádlem. To dělala i má prababička. Nejen, že skutečně krásně voní, ale navíc odpuzuje moly. Plody sesychají a nehnijí, ale v prádle je to třeba občas zkontrolovat.

Zkuste a uvidíte, že se propříště chemickým osvěžovačům v obchodě vyhnete obloukem.

 

 

 

 

 

Šalvěj obecnou neboli Babské ucho jsem poprvé zaregistrovala ve filmu Dívka na koštěti. Myslím, že mnoho z vás je na tom podobně. Díky odvaru z šalvěje se mohli z kouzelníků stát obyčejní lidé, nemuseli se vracet do říše kouzel a mohli poznat skutečnou lásku a být smrtelní. Nejsem si zcela jista těmito účinky. Zato určitě čaj z šalvěje působí příznivě na žaludek, proti pocení a proti stresu. Působí protizánětlivě. Odvarem můžeme vyplachovat ústa při bolení zubů nebo ho použít jako kloktadlo při bolestech v krku. 2-3 polévkové lžíce šalvěje vaříme ve 1/4 l vody 2-3 minuty, necháme odstát 10 minut a pak slijeme. Můžeme osladit medem.

Tento odvar bychom neměli užívat denně anebo dlouhodobě, neměli by ho těhotné ženy a revmatici. Já mám tento čaj velmi ráda. Jinak bylinné čaje pijeme jenom pokud nám chutnají. Pak nám i pomohou. Odvar z šalvěje si můžeme přidat do koupele. To je pro zklidnění.

Také ji můžeme použít jako koření pod maso. Je výborná v kombinaci s česnekem a rajčaty. Jak vidíte na vaší zahrádce by šalvěj chybět neměla! Dá se pěstovat i v truhlíku za oknem, nevymrzá. 🙂

 

 

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář