Zámek Třebešice | Lahodný sirup z aronie
24521
post-template-default,single,single-post,postid-24521,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Lahodný sirup z aronie

Lahodný sirup z aronie

Z úrody aronie, neboli temnoplodce, jsme si oddělily asi 1 kg na výrobu domácího sirupu. Protože jsme neměly hned čas na jeho výrobu, uchovaly jsme ho na mrazáku . To jsme netušily, že je to vlastně dobře. Dočetla jsem se, že plody aronie by měly přejít mrazem, neboť pak ztratí trpkost. Nechat přejít mrazem aronii v Třebešicích na keřících je ale, vzhledem k množství špačků a jiných opeřenců, nemožné. Takže jsme nevědomky zvolily dobré řešení.

 

 

K výrobě sirupu jsme zvolily metodu “za studena”. Jak název napovídá, sirup se ani nepřevařuje, ani nepasterizuje. Jediným konzervantem je kyselina citronová. Takto se pochopitelně zachová nejvíce vitamínů, kterých má aronie požehnaně. Nevýhodou je skladování. Sirup se musí uchovávat v chladu, nejlépe v lednici, aby se nekazil. To je vhodné, pokud jsme ho nevyrobily velké množství. V opačném případě by bylo asi lepší sirup pasterizovat. Klasická pasterizace obvykle vyžaduje ohřátí tekutiny na 60 – 75 °C a její udržování v rozmezí 30-120 minut.

Takže s chutí do práce. Aronii vyndáme z lednice, zpracováváme asi 1kg plodů. Zmrzlé plody je nám takto krásně ojínily.

 

 

Příprava je velmi jednoduchá. Budeme potřebovat asi 1 kg plodů aronie, 40 g kyseliny citronové a 1 kg cukru na litr šťávy.

 

 

Plody aronie důkladně opereme v sítu a přendáme do většího hrnce.

Posypeme kyselinou citronovou.

 

 

Zalijeme převařenou, vychladlou vodou, asi 1 litrem. Zamícháme a necháme stát v chladu, nejlépe lednici, 2 – 3 dny.

 

 

 

Aronie pustí červenou šťávu, která vodu krásně přírodně obarví. Slijeme ji přes síto do hrnce a plody aronie mačkáme lžicí o síto. Kuličky aronie přidáváme postupně a vymačkané dáváme stranou. Nakonec přidáme cukr.

 

 

Cukr necháme, za občasného promíchávání, důkladně rozpustit.

 

 

Naplníme do vypařených sklenic. Uchováváme v chladu.

Ještě jednou chci zdůraznit, že protože se jedná o metodu “za studena”, musíme dbát důrazně na čistotu, aby se nám šťáva nekazila. To by byla škoda.

Ale v množství, v jakém jsme ji připravovaly my, jí dávám u nás v rodině tak týden. 🙂

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář