Zámek Třebešice | Kuře na červeno
26236
post-template-default,single,single-post,postid-26236,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,smooth_scroll,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Kuře na červeno

Kuře na červeno

Tento recept jsem objevila před lety v jednoduché, ale výborné čínské kuchařce. Byla to brožura svázaná kroužkovou vazbou a koupila jsem jí někde v trafice.  Před lety znamená před 30 lety. Tehdy byla naše první česká “Čína” jen ve Vodičkově ulici č 19. Objednat se tam musel člověk asi měsíc dopředu a s dnešními čínskými restauracemi neměla pranic společného. Chodily sem všechny celebrity, počínaje Werichem, Kohoutem, Smolíkem, Gottem, i Vondráčkovou. Taky jsem se tam jednou dostala. Mimochodem ten neorenezanční dům byl již zbourán a stojí zde nový – škoda. S “čínou” se tehdy začínalo a kuchařka byla, co se týče ingrediencí, přizpůsobena naší, tehdy socialistické, nabídce. Ale zvládlo se to i tak 🙂  Recept z ní – Kuře na červeno si oblíbila celá naše rodina a vařím ho pravidelně dosud. Pokud jej neznáte, zkuste to! Vím, že kuře dozlatova upečené s kaší je na fotce estetičtější, ale chuťově minimálně srovnatelné.

 

Tak tedy, k přípravě této pochoutky budeme potřebovat na cca 4 – 5 porcí: 1 kuře ( nebo to mohou být horní kuřecí stehna – máme je raději než kuřecí paličky), 2 lžíce octa, 4 lžíce sójová omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru2 lžíce cukr krystalu ( zapomněla jsem na něj na obrázku 🙁 ), 3 lžíce oleje na smažení ( Igor mi tam propašoval sádlo, nu dobře, může být) a popřípadně solamyl na zahuštění omáčky.

 

 

Kuře naporcujeme na asi 8  kousků a dáme smažit do velkého kastolu na rozpálený olej. Smažíme na prudkém ohni několik minut, dokud se všechna šťáva nevysmaží. Pak přilijeme ocet a znovu necháme vysmažit. Kousky kuřete stále obracíme. Přilejeme vodu, aby kuře bylo ponořené a 10 minut vaříme na prudkém ohni bez pokličky.

 

 

Potom přidáme všechny přísady, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou. Kuře se bude dusit ještě asi 15 minut, než změkne. Většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik štávy, kolik je potřeba k přelití porcí. Pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou solamilu, který jsme předtím dobře rozpustili v trošce vody. Ještě pak krátce povaříme.

 

 

Omáčka je krásně hnědočervená. Odtud název “Kuře na červeno”. Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi.

可口   –  pro ty, co neumějí čínsky , dobrou chuť 🙂

A rady nakonec. Z kousků kuřete můžete stáhnout kůži, někdo to má tak raději, ale já to nedělám. Množství octa, cukru a sójovky záleží na Vás. Ochutnávejte v průběhu vaření. Já dávám o trochu více než je v předpisu. Máme raději výraznější chuť.

No Comments

Post a Comment