Zámek Třebešice | Kančí guláš na víně
26048
post-template-default,single,single-post,postid-26048,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Kančí guláš na víně

Kančí guláš na víně

K + M + B + 2018

6. ledna je svátek Tří králů, Kašpara, Melichara a Baltazara. Tímto dnem pro nás končí vánoční svátky a začíná masopust. V zemím s pravoslavným náboženstvím ale naopak Vánoce tímto svátkem začínají a končí 19 ledna. Svátek Tří králů je příležitostí zasednout společně ke stolu a rozloučit se s vánočním časem.

 

 Právě písmena K+M+B se píší posvěcenou křídou na dveře domů  jako formule požehnání. Původní text zní “Christus mansionem benedicat” – “Ať Kristus požehná tomuto příbytku”. Toto požehnání má platit po celý následující rok, přičemž letopočet roku se píše za třetí křížek. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami. V novodobé historii se v některých rodinách odstrojuje vánoční stromeček. S tímto svátkem je také spojena finanční sbírka na pomoc potřebným.

 

 

 

Letos jsem pro sváteční oběd připravila kančí guláš na víně. Jako přílohu doporučuji šťouchané brambory s cibulkou anebo knedlíky. Pokud nemáte divočinu, nahraďte ji hovězím masem. Výsledek bude jistě srovnatelný 🙂  Na asi 6 porcí budete potřebovat  : 1 kg g kančí kýty, 4  cibule, sůl, mletou červenou papriku, drcený kmín, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 l dobrého červeného vína, lžičku feferonkové pasty, jalovec, nové koření, celý pepř, bobkový list, majoránku, rozmarýn, tymián, asi 2 nakládané feferonky,  200 g špeku, 4 stroužky česneku a trochu hladké mouky na zahuštění.

 

 

Špek pokrájíme nadrobno a rozškvaříme v kastrolu. Po chvilce přidáme cibuli, kterou restujeme dozlatova.

 

 

Přidáme maso, jalovec, nové koření, bobkový list, celý pepř, kmín, papriku a zprudka osmahneme. Podlijeme vývarem, promícháme a zalijeme 3 deci vína. Přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka.

 

 

Asi po půl hodině přidáme zbytek vína, protlak, majoránku, sůl, feferonkovou pastu, feferonky, česnek a zahustíme. Krátce povaříme a můžeme servírovat. S feferonkami a solí opatrně! Každý si může jídlo dochutit podle své chuti.

 

 

Přejeme Vám dobrou chuť 🙂

 

 

A takto to u nás v Třebešicích vypadá 6.1.2018, tedy na Tři krále 🙂

Keř na obrázku je Kalina vonná (Viburnum farreri L.)

No Comments

Post a Comment