Zámek Třebešice | Domácí koblihy
24821
post-template-default,single,single-post,postid-24821,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Domácí koblihy

Domácí koblihy

Co dělat, když je venku podzimní plískanice? Když se nám nechce od teplých kamen ven? Můžeme udělat třeba domácí koblihy. Rozdíl mezi těmi kupovanými je propastný. Ani se nebojte kynutého těsta. Kdo si ho ještě “neosahal”, překvapí Vás, jak je práce s ním jednoduchá. Koblihy u nás začal dělat Vašek. Opravdu. A ty jsou … 🙂 Málokdy vydrží do snídaně!

 

 

Na asi 25 koblih budete potřebovat 4 lžíce cukru, 4 žloutky, 1 kg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 5o g měkkého másla, 500 ml mléka a marmeládu na náplň. Olej na smažení. Já používám řepkový. Vydrží vysokou teplotu a nepálí se.

 

 

Droždí rozmícháme se lžící cukru a trochou vlažného mléka na hladkou kašičku. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

 

 

 

Do větší mísy dáme mouku, zbytek cukru, žloutky a vlažné mléko. Přidáme vzešlý kvásek. Těsto pečlivě zpracujeme vařečkou anebo elektrickým hnětačem. Vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Těsto bude kynout 1,5-2,5 hodiny.

 

 

 

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše nebo válu na cca 1 cm silnou placku. Vykrajujeme kolečka ve dvou velikostech s rozdílem asi 2 cm v průměru. Použijeme k tomu 2 různě veliké hrnečky.

 

 

 

 

Doprostřed menší placičky dáme trochu marmelády. Okraje potřeme vodou. Přikryjeme větší placičkou a menším hrnečkem vyřízneme koblihu.

 

 

Koblihy necháme ještě asi půl hodiny kynout.

 

 

 

Koblihy smažíme v dostatečném množství oleje v hlubším hrnci dozlatova z obou stran. Olej nesmí být příliš rozpálený, aby se kobliha mohla pěkně nafouknout a nepřipálila se. Usmažené koblihy dáme okapat na utěrku, nebo papírový ubrousek.

 

 

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář