Vánoční cukroví 2.část

Vánoční cukroví 2.část

I když je Štědrý skoro již za dveřmi, přeci jen zbývá trochu času. Můžeme ještě obohatit náš slavnostní stůl o nějaké druhy cukroví. Vždyť je můžeme dělat pouze ze základní dávky.

 

 

Škebličky neboli Žabí huby

Recept na toto cukroví mám od mé praktické lékařky, Kateřiny Švadlenové. My ho doma neznali a novinky se u nás doma většinou nechytly. Škebličky jsou ale výjimka. Pokud toto cukroví neznáte, zkuste ho! Zcela určitě se dostane na seznam vašich oblíbených kousků.

Na těsto budete potřebovat 25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla a 2 celá vejce. Na nádivku 10 dkg mletých ořechů,10 dkg cukru moučka, 1 celé vejce a 1-2 tžíce rumu.

Těsto zpracujeme a necháme do druhého dne odpočinout. Neděsíme se, že se tolik lepí. Pomoučníme ho hladkou moukou a ono to půjde lépe. Druhý den se s těstem pracuje již poměrně dobře.

 

 

Těsto rozválíme na pomoučněné ploše. Pokud se více lepí, ještě ho trochu pomoučníme, samozřejmě hladkou moukou. Vykrajujeme kolečka o průměru asi 4 – 4,5 cm. Na kolečko dáme nádivku a přeložíme. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Přehnutá kolečka se pečením trochu otevřou. Tak co, jaký název byste dala cukroví vy? Škebličky anebo Žabí huby? Myslím, že záleží na fantazii. Oba názvy sednou. Upečené Škebličky obalíme zatepla v moučkovém cukru.

 

 

Ischilské dortíčky

Toto je nejoblíbenější cukroví mého muže. Proto zadělávám 2 – 3 dávky. Zpracovat toto množství je opravdu fuška. Vždy si říkám, že 1 dávka je až dost. Příští rok odvážím vše opět 3 x …

Těsto je naše šifra z minulého příspěvku 7 – 14 – 21  +  2 dkg kakaa. Nádivka 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 2 žloutky (bílky máme na vosí hnízda, pusinky anebo kokosky), 2 polévkové lžíce marmelády. Na polevu použijeme hořkou čokoládu na vaření bez palmového oleje,třeba Orion. Na ozdobu půl vlašského, nerozlomeného ořechu.

 

 

Těsto necháme odpočinout a vyválíme na  2 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru cca 4 cm, která pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut na 170 stupňů. Že jsou upečená poznáme tak, že zešednou. Slepíme nádivkou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a v  té pak kolečka namáčíme a zdobíme polovinou ořechu.

 

 

Nu a ještě v rychlosti kokosky. Ty budeme mít za chvilku.

 

 

V horké vodní lázni (mísa ve které šleháme, je v hrnci s vodou, kterou zahříváme na sporáku) šleháme tři bílky s 21 dkg moučkového cukru. Hmota nám, takto zahřívaná, krásně ztuhne. Přidáme 12 dkg strouhaného kokosu  a lžíci strouhanky. Na plech dáváme lžičkou opravdu malé kopečky a ve vyhřáté troubě sušíme při 120 stupních dozlatova.

No Comments

Post a Comment