Zámek Třebešice | Rebarborový koláč
23925
single,single-post,postid-23925,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Rebarborový koláč

IMG_0207

Rebarborový koláč

Niky přišla s nápadem upéci rebarborový koláč. Marně vzpomínám, že bych ho kdy dělala. Jak jsem o tom přemýšlela, vybavila se mi přesně jeho lehce navinulá chuť, kterou znám z dětství. Moje babička ho ráda pekla. Ani nevím, zda jsem ho měla ráda, něco mi říká, že moc ne. Každopádně výrobek Niky byl báječný. Je známo, že se chutě v průběhu života mění.

 

IMG_2576

Rebarboru moje babička pěstovala na „slepičím dvorečku“ v domě u Vyšehradského tunelu, kde jsem jako malá holka žila. Asi se jí tam dařilo, protože si pamatuji, že jsem se v nich jednou schovala mému bratranci Robertovi, když jsme hráli na schovku. Fotka „Eliška v rebarboře“ je z roku 1975. Bylo mi 12 let :)

 

Recept mé babičky samosebou nemám, ale Niky to vymyslela. Na rebarborový koláč do dortové formy budeme potřebovat : 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, půl hrnku rozehřátého másla (my pečeme pouze z másla), 1 prášek do pečiva, 2 bílé jogurty (ty tam babička určitě nedávala a dělala chybu), očištěná nadrobno nakrájená rebarbora. Na drobenku 5 lžic hrubé ( může být i polohrubá) mouky, 4 lžíce cukru, 2 lžíce másla.

 

IMG_0194

Rebarboru, vlastně její řapíky, oloupeme a nakrájíme.

 

Protože se na nás vajíčka krásně smějí utřeme je s cukrem a postupně přidáváme další suroviny. Vše opatrně promícháme.

 

Těsto dáme do vymazané formy, poklademe rebarborou (Niky přidala i jahody a byla to úžasná kombinace :) ) a posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C cca 45 minut. Jestli je koláč hotový ozkoušíme špejlí.

 

IMG_0206

No, koláč se moc povedl! Ještě trochu botaniky. Rebarbora je vlastně reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum). Pochází ze Střední Asie( Mongolsko, Sibiř). V Evropě je pěstována i na polích, v Česku většinou na zahrádkách. U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Zelené listy rebarbory obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové.

2 Comments
  • Anna

    12/06/2016 at 12:48 Odpovědět

    Recept jsem zkoušela a musím ho pochválit! Koláč nám moc chutnal.
    Jinak Váš blog se mi moc líbí a těším se na další články.
    Anna M.

    • Zámek Třebešice

      04/07/2016 at 07:20 Odpovědět

      Vážená paní,
      moc nás těší Vaše pochvala receptu i blogu.
      Zároveň se omlouváme za pozdní reakci, ale jsme začátečnice a se stránkami se učíme pracovat.
      Proto jsem objevila Váš komentář nyní.
      Ještě jednou moc děkuji za podporu našeho snažení.
      Se srdečným pozdravem
      Eliška Valdová

Napište komentář