Podzimní nápady 1.část

Podzimní nápady 1.část

Je tu podzim. Čím jsem starší, tím je mi toto roční období bližší. Zajímavá paralela 🙂 .

Příroda nám nabízí svoji úrodu. Leckdy jsme se o ni ani moc nezasloužili. O to více musíme využít této velkorysé nabídky! Na našem blogu jsme připravily sérii podzimních nápadů. Víme, že nepřinášíme nic převratného a kupříkladu křížaly z jablek umí každý. Co když na to ale jdete úplně jinak? Nebo jste je dlouho nedělali a zapomněli, jak je to jednoduché a jak jsou výborné! Nebo takové jablečné víno! Vy jste ho nikdy nedělala? No to musíte mít! Na štědrovečerním stole vlastní vychlazený aperitiv. Kam se hrabe martini. Také upečeme výborný a rychlý jablečný koláč.

 

 

V tomto příspěvku se budu věnovat jablkům. To proto, že jsme národem zaalpských Slovanů a jablka tvoří nezastupitelnou část našeho jídelníčku. Jablka jsou, v konkurenci exotického ovoce, neprávem často opomíjená. A přitom je to určitě nejzdravější ovoce na světě! Proč jinak by ho nabízela Eva Adamovi v ráji? Ta si přeci mohla vybírat! A jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni.

 

 

Jejich přínos je zejména v tom, že obsahují pektiny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje trávicí procesy. Nejlepší jsou jablka čerstvá, protože pektin účinkuje pouze syrový. Hodnotné vitaminy se nacházejí hned pod slupkou, proto by se jablka měla jíst neloupaná. Také obsahují spoustu minerálů, jako vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí.
Odborníci doporučují konzumovat každý den alespoň jedno jablko.

Pokud máme vlastní sad, či alespoň jabloň, výborně. Pokud ne, taky dobře. Máme důvod vyrazit do přírody. Určitě nalezneme polní cestu, nebo málo frekventovanou silnici, lemovanou alejí jabloní. Zde si jablíčka nasbíráme. Ovocné stromy byly vysazovány kolem cest, aby nasytily vojáky, vracející se z vojny. To zaplať pánbůh není nyní potřeba a jablka bez majitele zůstala pro nás. Jablka podél frekventovaných silnic necháme ptákům k vyklování.

 

 

Tak tedy co s úrodou jablek? Trhaná a zdravá jablka uskladníme na zimu do sklepa. Mnohé odrůdy vydrží až do jara a my můžeme konzumovat čerstvé ovoce celý rok. Moje zkušenost je, že pokud dám jablka do mísy na stůl., nikdo si jich moc nevšímá. Když je ale nakrájím (neloupu) a vykrojím jádřince, jen se po nich zapráší 🙂 .

 

 

 

Křížaly z jablek jsou velkou pochoutkou. Konzervaci sušením, při které se zachovají téměř všechny důležité látky, znali již naši prapředci. Já jablka neloupu. Pouze vykrojím jádřinec a nakrájím na celá kolečka. Křížaly můžeme přidat do ovocných čajů, kde krásně změknou. Nebo je můžeme použít do vlastních „zobavých“ směsí s ořechy a rozinkami.

 

 

Moje prababička sušila křížaly v síti nad kamny. Já je suším buď v sušáku, nebo na radiátoru. Tam je to bez spotřeby elektřiny a ještě vám jablka krásně provoní byt!

 

 

Domácí jablečné víno je výborné! Vychlazené s ledem a citronem konkuruje směle italským desertním vínům. Příprava i výroba je jednoduchá a čekání na výsledek velmi napínavé. Padaná jablka použijeme k výrobě moštu. Pokud máme odšťavňovač, nebo lis na ovoce vyrobíme ho doma. Výrobu moštu můžeme taky přenechat odborníkům v moštárně.

Pro výrobu domácího vína budeme potřebovat 8 litrů moštu, 1,75 kg cukru, balíček vinných kvasinek (0,6 g) a živné soli (1,6 g) Vínka. Dále desetilitrový demižon, nebo 2 pětilitrové od italského stolního vína, korkovou zátku (do pětilitrových demižonů můžeme použít korkovou zátku od sektu) a kvasné trubičky.

V moštu rozpustíme cukr a přidáme kvasinky a živnou sůl. Kvasinky můžete namnožit dle návodu, ale já to nedělám a víno vždy kvasit začalo. Upravený mošt vlijeme do dobře vymytého demižonu. Demižon plníme do cca 4/5, aby nám při bouřlivém kvašení nevytekl. Korkovou zátku provrtáme a vsuneme opatrně kvasnou trubičku. Zátku v hrdle demižonu pečlivě utěsníme voskem.  Uchováváme v místnosti ve které je teplota 20-25 stupňů C. Jestli víno začalo kvasit poznáme podle bublinek, které vytlačuje kvasící mošt trubičkou. Do dvou dnů by měl mošt začít kvasit. Pokud ne, dejte ho blíže k topení a zkontrolujte, nebo přiopravte voskem těsnost zátky. Bouřlivé kvašení by mělo probíhat asi týden a dále víno kvasí ještě dalších 4 – 6 týdnů. Po této době se víno stočí gumovou hadičkou do čistého demižonu. Demižon plníme až po okraj. Toto provádíme velmi opatrně, abychom nezvířili kvasný sediment. Necháme stát další 2 měsíce, opět pod korkovou zátkou s kvasnou trubičkou. Po této době se provede druhé stáčení z kalů a to přímo do lahví. Korkovou zátku natluču do hrdla opatrně dřevěnou stranou paličky na maso. Špunt by měl být nový, anebo jen málo porušený vývrtkou. Skladujte v chladu. Může se stát, že víno začne v lahvích opět kvasit. Uchovávejte je proto na místě, kde při případném opětovném kvašení a vybouchnutí lahve nehrozí velké škody. Vím co říkám, mě takto víno vybouchlo do uskladněných manželových věcí na hokej…

 

 

A toto je v sérii našich podzimních nápadů poslední příspěvek. Dobrý, ale hlavně rychlý a jednoduchý jablečný koláč. Na koláč do dortové formy o průměru cca 24 cm budeme potřebovat : 600 g jablek nastrouhaných nahrubo, 4 vejce, lžičku skořice, 2 pytlíčky kypřícího prášku, 240 g polohrubé mouky, 150 g rozehřátého másla, 240 g cukru (já dávám méně), 1 vanilkový cukr.

Jablka ani neloupu, pouze z nich vydloubnu jádřinec a rozčtvrtím. Strouhám pouze vnitřek jablka a slupka mi zůstane celá v ruce. Do mísy dám mouku, cukr, rozšlehaná vejce, máslo, jablka, skořici, vanilkový cukr a kypřící prášek a vše důkladně promíchám. Ihned směsí naplním vymazanou a moukou vysypanou formu a dám péci do předehřáté trouby. Pečeme pozvolna na cca 160 – 170 stupňů jistě 45 minut. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem. Pokud chceme slavnostnější variantu, můžeme vychladlý koláč rozříznout a namazat ostřejší, třeba rybízovou, marmeládou. Celý koláč pak polijeme čokoládovou polevou.

 

 

A ještě nakonec. Budeme-li jíst pravidelně jablka, budeme po nich i vonět. Aromatické látky z jablek prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy a pokožku ven 🙂 .

No Comments

Post a Comment