Lehká kapří polévka

Lehká kapří polévka

Abyste si pochutnali na rybí polévce nemusíte čekat až na Štědrý den. Obzvláště pokud ji uvaříte lehčí, tedy méně zahuštěnou. To věděl již nejznámější český rybníkář a rybí vizionář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535 – 1604). Proto zasvětil budování rybníků a chovu ryb celý svůj život.

Nuže, vyšlete muže ulovit rybu, nejlépe kapra. Dravé ryby jsou stejně až do 15.6. hájené. Pokud muž není rybář, anebo ryby neberou, musíme rybu zakoupit.

Na 2 litry polévky budeme potřebovat rybí hlavu, jikry nebo mlíčí, jatýrka a maso z ocasu. Dále kořenovou zeleninu, tedy 2 střední mrkve, petržel a 1/4 menšího celeru. 1/8 másla ( žádná hera nebo rama, nebo jiné náhražky obsahující palmový olej), mouku na zahuštění, pepř, sůl, vegetu. Ale nejdůležitější ingrediencí do opravdové rybí polévky je muškátový květ, anebo strouhaný muškátový oříšek, jistě půl kávové lžičky. Čerstvá sekaná petržel nakonec, spolu se smaženým chlebem, rovněž nesmí v rybí polévce chybět.

 

Zeleninu nastrouháme nahrubo a dozlatova osmažíme na másle. Trochu másla si necháme na jíšku z mouky. Já používám polohrubou. Do hrnce přidáme rybí hlavu a vnitřnosti a dolijeme asi 2 litry vody. Vaříme na mírně, jistě půl, až tři čtvrtě hodiny.

 

…čekáme, než se polévka důkladně provaří…

 

Z polévky vyjmeme sítkovou lžicí hlavu a vnitřnosti. Vše pak pasírujeme přes hrubé síto zpět do hrnce. Pomůžeme si tím, že proléváme sítko polévkou. Na zbytku másla upražíme mouku, asi 2 polévkové lžíce. Dozlatova upraženou jíšku dáme do vroucí polévky. Důkladně promícháme, aby se neutvořily hrudky. Ochutíme pepřem, solí a vegetou. Opatrně. Nakonec přidáme muškátový květ a nahrubo nasekanou zelenou petrželku.

 

Osmažíme chléb, bez toho by Vaše polévka nebyla dokonalá 🙂

 

Při slavnostní příležitosti použijme k servírování polévky nádobu na polévku, terinu. Nejlepší je však, udělat svátek z každého společného jídla.

Dobrou chuť.

No Comments

Post a Comment