Zámek Třebešice | Kýta z divočáka na zelenině
25274
single,single-post,postid-25274,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Kýta z divočáka na zelenině

IMG_3637

Kýta z divočáka na zelenině

Divočáka jsme koupili od myslivce Pavla Nesvorného. Prase bylo z honitby, do které patří i okolí Třebešic.

 

 

IMG_3669

Možná i tento divočák nesouhlasil s naší výsadbou rhododendronů u rybníka. Stejně jako jeho kolega, který se je minulý týden pokoušel odstranit :) .

 

 

IMG_3614

Divočina je výborná na zelenině. K této přípravě ji ale můžete klidně nahradit hovězím a udělat hodně „divokou“ svíčkovou.

Kýta měla asi 4 kg. K tomu jsem spotřebovala, necelé kilo slaniny, 1/2 středního celeru, 5 mrkví, 5 cibulí, 5 kořenových petrželí. To je ale jen odhad. Já dám prostě zeleniny tolik, kolik se jí vejde do pekáče. Dále bobkový list, pepř celý a nové koření. Sůl ani není zatím nutná. Slanina ji zastoupí. Máslo na obrázku jsem myslela, že bude potřeba. Vzhledem k množství slaniny bylo ale zbytečné. Takže jako by tam nebylo.

 

 

IMG_3625

Maso odblaníme a tuk odřežeme. Pokrájíme ho pod maso. Maso důkladně prošpikujeme slaninou a mrkví. Zbytek slaniny pohrájíme nadrobno, zeleninu nahrubo a dáme pod maso. Přidáme bobkový list, pepř celý a nové koření. Podlejeme vodou a dáme péci. Seshora maso chráníme jiným pekáčem, nebo alobalem, aby se nespálilo. Pečeme tak na 120 stupňů, jistě 10 hodin. To platí samosebou pro kýtu, jakou jsme měli my. Takový velký kus masa peču již den předem a druhý den dopoledne dopékám. Maso během pečení poléváme vypečenou šťávou. Poslední hodinu zvýším teplotu na 150 stupňů, aby se maso opeklo.

 

 

Maso je pečené tehdy, když jde kost snadno vyjmout.

Maso nakrájíme kolmo k vláknu, aby vynikla mozajka ze špeku a mrkve. Asi 1/3 sosu s pečenou zeleninou můžeme rozmixovat tyčovým mixerem s cca 1/2 litrem smetany na vaření. Vyndám pouze bobkový list, pepř a nové koření rozmixuji. Omáčku převaříme, pokud je třeba trochu zahustíme hladkou moukou. Osolíme a přidáme šťávu z citronu dle chuti.

 

 

IMG_3652

Podáváme s červeným zelím (dělám hodně nasladko) a opékanými brambory nebo bramborovými knedlíky. Dobré jsou i šťouchané brambory. K variantě se smetanovou omáčkou jsou nejlepší knedlíky houskové. Nezapomeňte na brusinky!

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář