Zámek Třebešice | Dršťková polévka z pýchavky
24094
single,single-post,postid-24094,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Dršťková polévka z pýchavky

IMG_0896

Dršťková polévka z pýchavky

Výbornou dršťkovou polévku můžeme uvařit také z bílých hub. Uvítají ji určitě vegetariáni, ale přijde vhod i  při potřebě zpracovat bohaté houbařské úlovky. Vhodné jsou bílé houby jako např. muchomůrka růžovka neboli masák, holubinka trávozelenáholubinka nazelenalá, ta je obzvláště výborná, dále pýchavka obrovská a na podzim strmělka mlženka. Opravdovým houbařským a gurmánským zážitkem je nalézt kotrče kadeřavého. S kotrčem je pouze potřeba trocha trpělivosti při čištění. Já houbu nejprve opláchnu a poté nakrájím na drobné kousky 2 – 3 cm. Ty potom vložím do cedníku a pod proudem vody důkladně dočistím. Ale mezi námi, kousek zapomenutého jehličí dodá polévce ten správný „šmak“. :)

 

IMG_2759

Tak takto se na mě smála v neděli na zahradě pýchavka obrovská. A že dělala čest svému jménu! Měla v průměru 21 cm. Na řezu byla však krásně bílá a to je důležité. Pokud začíná pýchavka uvnitř žloutnou, už jí nesbírejte. Nebude dobrá. Nu a protože máme takto krásnou pýchavku, budeme z ní vařit naši dršťkovou polévku.

 

IMG_0872

Na 3 litry polévky, asi 9 porcí, budeme potřebovat 30 – 40 dkg pokrájených hub, 2 cibule, 2 střední mrkve, 1 větší petržel, 1/4 středního celeru, alespoň 5 stroužků česneku (na tom rozhodně nešetřit!), 1/8 másla, pytlík sladké, mleté papriky, pytlík majoránky (já dávám skutečně tolik, ale můžete dát méně), kávovou lžičku kmínu, sůl, pepř, 3 kostky masoxu, 3 polévkové lžíce polohrubé mouky. Na jíšku dávám polohrubou, babička říkala, že je to lepší, protože polévka neřídne, jako po jíšce z hladké mouky. Tak, snad je to vše a na nic jsem nezapomněla.

 

Cibulku pokrájíme na drobno a dozlatova osmažíme na rozpuštěném másle. Použijeme větší polovinu z předpisu. Jak jsem již jednou psala, my ženy víme co to znamená. :) Houby pokrájíme na kousky. Pýchavku krájíme na větší kousky, asi jako hranolky, ostatní houby na silnější plátky. Přidáme k osmažené cibulce. Posolíme, přidáme kmín a dusíme. Obzvláště pýchavka se musí „srazit“, aby v polévce neplavaly kusy pěnové hmoty. Teď důležité! Kotrče nedusím, ale dám vařit spolu se zeleninou! Je to podle mě lepší, houba si zachová svoji křupavou konzistenci.

 

Když houba pustí vodu a malinko se opeče, zalijeme vše asi třemi litry vody a přidáme vařit zeleninu. Necháme vše dobře provařit, dokud není zelenina měkká. Než se zelenina uvaří, můžeme si prolétnout náš oblíbený módní časopis.

 

Uvařenou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobno. Vložíme zpět do hrnce, přidáme kostky masoxu a přivedeme opět k varu. Než se polévka začne vařit připravíme si jíšku na zahuštění. Zbytek másla rozpustíme a přidáme mouku, kterou smažíme dozlatova. Pokud je jíška suchá, trochu másla můžeme přidat. Jíšku vylijeme do polévky a provaříme. Přidáme papriku, majoránku a opepříme. Důkladně promícháme a necháme ještě chvíli vařit. Poté odstavíme z plotny a přidáme propasírovaný česnek.

 

IMG_0905

Tak, a polévka je hotová. Ještě ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme. Přejeme Vám dobrou chuť! :)

 

 

IMG_0909

A ještě jeden typ na závěr. Zbytek pýchavky nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Obalte v trojobalu (hladká mouka, šlehané vejce a strouhanka) a osmažte dozlatova. S bramborovou kaší je to boží! Ale mezi námi, svému rytíři obalte raději krkovičku. Já to tak dělám taky…

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář