Zámek Třebešice | Špenát z mladých kopřiv
23347
single,single-post,postid-23347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv dělala naše prababička Anežka. Nevím, zda znala přesně léčivé účinky kopřiv (čistí krev, podporují krvetvorbu, mají dobrý vliv na slinivku břišní a snižují obsah cukru v krvi). Všem ale určitě moc chutnal a bylo jasné, že jaro je tu! Pokračujeme v tradici a bez kopřivového špenátu si slavnostní oběd na velikonoční pondělí nedovede naše rodina představit. A nemusí to být oběd pouze na Velikonoce, kopřivy můžeme trhat téměř celé jaro.Tak pokud jste to ještě nezkusili, neváhejte, vyzbrojte se nožíkem, rukavicemi a košíkem a vyrazte na kopřivy. Recept je jednoduchý, ale počítejte s tím, že kopřivy dušením velmi ztrácí na objemu.

Na 4 porce budeme potřebovat asi 800 g kopřiv, 1 větší cibuli, 90g másla nebo sádla, 4 vejce, 5 stroužků česneku, sůl, pepř.

 

 

Natrháme mladé výhonky kopřiv v místě, jehož čistotou jsme si jisti. Kopřivy zbavíme tvrdých částí stonku a nasekáme nahrubo.

 

 

 

Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme na tuku. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivy a dusíme přibližně 15 minut. Mícháme, aby se nepřipálily, můžeme malinko podlít vodou. Poté necháme vodu odpařit a přidáme vejce. Vejce zamícháme teprve až se trochu srazí, budou ve špenátu více znát. Nakonec přidáme špetku pepře, česnek nasekaný nadrobno ( máme to raději něž utřený) a sůl podle chuti.

 

 

Podáváme s hovězím či skopovým masem s bramborovými knedlíky.

Dobrou chuť!

 

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Napište komentář